Vecka 31 ♥

Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.
Om du har extra tungt arbete kan du ha rätt till gravidpenning (tidigare havandeskapspenning) från och med nu. Du ansöker om gravidpenning hos försäkringskassan.

Barnet: Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.

Egna tankar: Dedär med ryggen är lite underligt för mig. Jag har inte ont i ryggen där alla säger/skriver att man "har" ont. Jag har liksom ont bredvid ryggraden, typ mitt på ryggen, på min högra sida. Bara. Haha! Så ja, så glad jag är gör att jag har fått körkort, men att köra bil längre sträckor (behövs egentligen inte så långa) är liksom knappt att prata om. Men men, man får väl pina sig ;)

Annars knatar allt på, det har ju liksom gått 31 fulla veckor nu (för ja jag skriver dessa när mina veckor är fullgångna, vet inte om alla gör så?) och imorgon när första dagen i vecka 32 invigs så ska vi besöka barnmorskan för alla grundkontroller, alltid skönt att åka dit och se om allt är som det ska eller inte.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig!

E-postadress: (publiceras ej)

Din bloggadress:

Säg vad du vill säga:

Trackback
RSS 2.0